Tampereella jo yli sata DNA:n 5G-tukiasemaa! Verkko kattaa ratikan reitin lähes kokonaan – näin rakentaminen on edennyt
DNA:n 5G-peittokartta, www.dna.fi/5G
DNA:n 5G-verkko on toiminut Tampereella jo yli vuoden verran, minkä aikana uutta teknologiaa on otettu käyttöön vauhdilla: tammikuussa avattiin jo Tampereen sadas DNA:n 5G-tukiasema. Tampereen 5G-valloitus lähti liikkeelle joulukuussa 2019 kaupungin läntisimmistä osista, kun ensimmäinen tukiasema otettiin käyttöön Kalkussa. Sen jälkeen peitto on tihentynyt Tampereella ja sen ympäristössä niin, että Hakametsästä voi nyt ajella aina Nokialle tai Ylöjärvelle asti poistumatta 5G-alueelta. Myös loppukesästä avattavan ratikan reitti on lähes kokonaan 5G-peiton alla.
Ensimmäisen Kalkun-tukiaseman jälkeen DNA:n 5G-verkko avautui loppuvuoden 2019 aikana Hatanpäästä pohjoiseen sijaitseville alueille: Hatanpään lisäksi Kaakinmaalle, keskustaan, Kyttälään ja Tampellaan. Vuoden 2020 avausneljänneksen aikana ensimmäiset tukiasemansa saivat lännessä Epilä, Lielahti, Hyhky ja Lentävänniemi samalla, kun keskustan ja Tammelan 5G-peittoa vahvistettiin. Loppukeväästä olivat vuorossa yhä lännemmässä Villilä, Rahola, Tohloppi, Tesomajärvi, Lamminpää ja Ikuri sekä etelässä Vuores ja Pirttisuo.
Kesällä 2020 Tampereen alueen 5G-peiton vahvistamista jatkettiin vauhdilla, ja lukuisia uusia parannuksia tehtiin viikoittain . Syksyn edetessä vauhti kiihtyi entisestään, ja nyt leijonanosa Tampereen kartasta hehkuu pinkkinä 5G-peiton merkiksi. Tampereen 5G-verkon parantaminen jatkuu läpi vuoden 2021.
”Tampereen 36 postinumeroalueesta DNA:n 5G yltää paikoittain jo 35:lle. Myös ympäryskuntien yhteyksiä on parannettu, joten Hakametsästä voi nyt ajella aina Nokialle tai Ylöjärvelle asti poistumatta 5G-alueelta. Pääosin sama pätee tänä vuonna avattavan ratikan reittiin: Pyynikintorin ja Hervannan väli on hyvin peitossa, kuin myös myöhemmin rakennettavan ratikan kakkososan alueet Pyynikintorilta Lentävänniemeen”, sanoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.
Oman asuinalueensa tilanteen näkee helpoiten DNA:n 5G-peittokartasta, joka on saatavissa osoitteessa www.dna.fi/5G. Peittokartan päivittymisessä on viivettä, minkä vuoksi aivan uusimmat tukiasemat eivät välttämättä vielä näy.
Tampere kilvoittelee Turun kanssa kolmannesta sijasta
DNA:n 5G-verkko on toiminnassa jo 84 paikkakunnalla Suomessa. Tukiasemien lukumäärässä mitattuna Tampere on yli sadalla tukiasemallaan tällä hetkellä kaupunkivertailun jaetulla kolmannella sijalla yhdessä Turun kanssa; vain Helsingissä ja Vantaalla niitä on enemmän. Laarin mukaan Tampereen alati vahvistuva 5G-peitto mahdollistaa nopeammat yhteysnopeudet moniin erilaisiin tarkoituksiin.
”Kaupungissa rakennukset, ihmiset ja tukiasemat ovat luonnollisesti tiheämmässä kuin esikaupunkialueella. Keskimääräinen etäisyys tukiasemaan on siis keskustojen ulkopuolella suurempi, jolloin tarvitaan usein ulkomokkula, jotta kantava yhteys saadaan tuotua rakennukseen sisälle asti. Tilanne tulee toki muuttumaan, kun useampia 5G-taajuuksia otetaan käyttöön, vaikka nopeimmat 5G-yhteydet saavutetaankin juuri korkeimmilla taajuuksilla”, Laari kertoo.
Rakentamisen tässä vaiheessa DNA tarjoaakin 5G-palveluita etenkin taajama-alueilla. Lisäksi, erityisesti pientaloalueilla, pyritään mahdollistamaan nopea, vakaa ja edullinen vaihtoehto 4G-mokkulalle tai kiinteälle verkkoyhteydelle. Tällainen palvelu on DNA Koti 5G, joka tuo omakotitaloon, paritaloon tai rivitaloon nopean ja toimintavarman netin.
DNA:n 5G-verkko kattaa jo yli 1,8 miljoonaa ihmistä ja sen palveluita on tarjolla 84 paikkakunnalla. Verkkoa rakennetaan tauotta, ja kymmeniä tukiasemia avataan viikoittain eri puolille Suomea. Itä- ja Pohjois-Suomen osalta 5G-verkkoa alkaa rakentaa DNA Oyj:n ja Telia Finland Oyj:n yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy, jonka kolmivuotinen rakennusprojekti käynnistyy vielä alkuvuoden aikana.